Grieken(land)
Digitaal

|


[deel1][deel 2][deel 3]
De Griekse keuken door de eeuwen
heen

Tryptolemos vertrekt uit Attica om aan de
wereld het verbouwen van het graan te verkondigen. Demetra biedt
hem de afscheidsdrank. ( 5e eeuw v.C.)
Gedurende de allereerste jaren van onze geschiedenis waren de Grieken zo
geinteresseerd in de kookkunst dat zelfs schrijvers en filosofen niet
aarzelden om zich bezig te houden met het maken van verschillende
combinaties, het vervaardigen van verrukkelijke schotels en bonbons en het
vermelden van de desbetreffende recepten in speciale kookboeken die de eerste
van hun soort moeten zijn geweest.
Een van hen in het bijzonder, Archestratus, een dichter uit Gela, tijdgenoot
van Dionysus de Jongere, tiran van Syracuse (die rond 330 v.C. leefde) was zo'n "lekkerbek", dat hij het zelfs presteerde
om een van de langste tochten naar vele geciviliseerde landen van de oude
wereld te maken om informatie te verzamelen over de gastronomische gewoonten
van die mensen en plaatsen waar de beschaving zijn toppunt al had bereikt
voordat dit in Griekenland het geval was.
Het boek dat door Epistratus in epische vorm werd geschreven, werd getiteld:
"Hedypathia" (Wellustigheid). Het was zo'n
plezierig en aantrekkelijk boek, dat deze eerste gastronoom van de wereld
"Hesiodus van de Lekkerbekken" werd genoemd en zijn boek werd later
vertaald in het Latijn onder de titel: "Hedipathetica" door de
beroemde Ennius, de eerste Romeinse dichter.
Een andere Griekse specialist in gastronomie was de dichter Temachidas van
Rhodos die elf boeken samenstelde over "Diner Beschrijvingen".
Zowel deze als vele anderen waren schrijvers op het gebied van gastronomie
die de schoonheden van de Griekse maaltijden en banketten creeerden en
prezen. Helaas zijn hun geschreven werken tezamen
met andere echte meesterwerken verloren gegaan in de vernietigende vlammen
die de Bibliotheek van Alexandrie teisterden in de zevende eeuw.
Gelukkig zijn deze schrijvers van de kookkunst uit die tijd beschreven door
de schrijver Athenacus die al hun namen vermeldt in zijn werk "Geleerden
aan tafel" (Deipnosophisten). Sommige andere schrijvers hebben ook de
bekende maaltijden in hun boeken vermeld.
Twee eeuwen voor de Klassieke Tijd begon de Griekse kooktechniek zich te
ontwikkelen en te bloeien tijdens de "Gouden Eeuw". Kookgerei dat
bij duizenden in verschillende plaatsen werd gemaakt, droeg bij tot de
kookkunsten. Gedurende die tijd was het Griekse talent op zijn toppunt in het
verzinnen van combinaties van gekookte groenten met vlees, die een speciale
smaak opleverden die onbekend was aan het menselijk gehemelte
|
Vertaalbureau
voor Grieks



Terug naar Griekse keuken
|