Grieken(land)
Digitaal

Griekenland Digitaal

 

GRIEKSE KEUKEN

CURSIEFJES

 

digitaal1.gif (4135 bytes)
griekse keuken

[deel1][deel 2][deel 3]

De Griekse keuken door de eeuwen heen

Tryptolemos en Dimitra.jpg (17919 bytes)
Tryptolemos vertrekt uit Attica om aan de wereld het verbouwen van het graan te verkondigen. Demetra biedt hem de afscheidsdrank. ( 5e eeuw v.C.)

Gedurende de allereerste jaren van onze geschiedenis waren de Grieken zo geinteresseerd in de kookkunst dat zelfs schrijvers en filosofen niet aarzelden om zich bezig te houden met het maken van verschillende combinaties, het vervaardigen van verrukkelijke schotels en bonbons en het vermelden van de desbetreffende recepten in speciale kookboeken die de eerste van hun soort moeten zijn geweest.
Een van hen in het bijzonder, Archestratus, een dichter uit Gela, tijdgenoot van Dionysus de Jongere, tiran van Syracuse (die rond 330 v.C. leefde) was zo'n "lekkerbek", dat hij het zelfs presteerde om een van de langste tochten naar vele geciviliseerde landen van de oude wereld te maken om informatie te verzamelen over de gastronomische gewoonten van die mensen en plaatsen waar de beschaving zijn toppunt al had bereikt voordat dit in Griekenland het geval was.
Het boek dat door Epistratus in epische vorm werd geschreven, werd getiteld: "Hedypathia" (Wellustigheid). Het was zo'n plezierig en aantrekkelijk boek, dat deze eerste gastronoom van de wereld "Hesiodus van de Lekkerbekken" werd genoemd en zijn boek werd later vertaald in het Latijn onder de titel: "Hedipathetica" door de beroemde Ennius, de eerste Romeinse dichter.
Een andere Griekse specialist in gastronomie was de dichter Temachidas van Rhodos die elf boeken samenstelde over "Diner Beschrijvingen". Zowel deze als vele anderen waren schrijvers op het gebied van gastronomie die de schoonheden van de Griekse maaltijden en banketten creeerden en prezen. Helaas zijn hun geschreven werken tezamen met andere echte meesterwerken verloren gegaan in de vernietigende vlammen die de Bibliotheek van Alexandrie teisterden in de zevende eeuw.
Gelukkig zijn deze schrijvers van de kookkunst uit die tijd beschreven door de schrijver Athenacus die al hun namen vermeldt in zijn werk "Geleerden aan tafel" (Deipnosophisten). Sommige andere schrijvers hebben ook de bekende maaltijden in hun boeken vermeld.
Twee eeuwen voor de Klassieke Tijd begon de Griekse kooktechniek zich te ontwikkelen en te bloeien tijdens de "Gouden Eeuw". Kookgerei dat bij duizenden in verschillende plaatsen werd gemaakt, droeg bij tot de kookkunsten. Gedurende die tijd was het Griekse talent op zijn toppunt in het verzinnen van combinaties van gekookte groenten met vlees, die een speciale smaak opleverden die onbekend was aan het menselijk gehemelte

 

Vertaalbureau
voor Grieks
Vertaalbureau

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

naar boven


Terug naar Griekse keuken