Griekenland Digitaal
Grieken(land) Digitaal

 

 

HOME

 GRIEKSE KEUKEN

CURSIEFJES

 

digitaal1.gif (4135 bytes)
cursiefjes.gif (2128 bytes)

ZO'N VREEMDE VENT

In februari 1979 heb ik samen met een paar collega's een bijeenkomst georganiseerd voor Griekse jongeren in Utrecht. We wilden met ze bespreken of ze behoefte hadden aan speciale activiteiten. Negen meisjes en zes jongens tussen de 16 en 20 jaar kwam opdagen. Over activiteiten hebben ze niet gepraat, wel over hun ervaringen in Nederland.

Maria (19): de Grieken kwamen hier met hun eigen cultuur. Ze bleven in hun eigen groep en konden geen begrip opbrengen voor de Nederlandse waarden. Dat gaf mot. De kinderen om je heen mochten wel wat jij niet mocht. Als je zei: "de anderen mogen dat wel", zeiden je ouders: "Dat zijn Nederlanders" of "dat zijn vieze meisjes."

Eleni (17): Weet je wat het is, Griekse ouders beschouwen hun kinderen als eigendom.

Roula (16): Omdat ze ze willen beschermen.

Maria: Nietwaar! Griekse ouders hebben hun kinderen gewoon slecht opgevoed. Ze werken de hele dag en laten de kinderen aan hun lot over.

Kostas (20): Dat heeft niets met Grieks te maken. De Nederlandse moeders stoppen hun kinderen ook in creches.

Er volgen een paar snelle opmerkingen:

- Wel, het heeft wel met Grieks te maken.
- Wat is dan Grieks?
- Geld verdienen, dat is Grieks.

Petros (20) is in Griekenland opgevoed. Hij is drie en half jaar hier. Zijn vader was vijftien jaar daarvoor geemigreerd.

Petros: Ik heb tot nu toe nog nooit het woord vader gebruikt.

Maria: Als kind vond ik het moeilijk te verwerken dat er opeens zo'n vreemde vent in huis was die bij mijn moeder in bed lag.

Aanzet, juni 1990

boven

Vertaalbureau
Vertaalbureau voor Grieks