Griekenland Digitaal
Grieken(land) Digitaal

HOME

 

GRIEKSE KEUKEN

CURSIEFJES

 

digitaal1.gif (4135 bytes)
cursiefjes.gif (2128 bytes)

LIEFDE

Bij ons in het dorp heerste een taboe. Alhoewel veel huwelijken via een koppelaarster tot stand kwamen, durfde niemand bij gelegenheid te bekennen dat hij/zij via huwelijksbemiddeling aan zijn vrouw of man gekomen was. Die zou uitgelachen worden. Uit liefde trouwen: dat was de norm. Er werden ook allerlei verhalen verzonnen om aan te tonen hoe en wanneer het stel voor het eerst elkaar ontmoet had en hoe de "liefde op het eerste gezicht" de vlam in de pan sloeg. (Twee cliches op rij, maar een verhaal over liefde leent zich daar goed voor).

Zo'n twintig jaar geleden gingen regelmatig Utrechtse Griekse vrienden op vakantie naar Griekenland en kwamen terug met een bruid. Het was liefde op het eerste gezicht.

Het was daarom een verrassing om laatst bij vrienden te horen dat zij juist via koppeling tot elkaar waren gekomen. Ik merkte dat ik niet zo goed uit de voeten kon met deze onthulling. Dat je zoiets vermoedt, oke, maar dat ze het vertellen, dat was niet de norm. Hij was tenslotte ook een van de kameraden van twintig jaar geleden. Ik deed of het heel gewoon was. Waarom zou je het verbergen? Mijn vriend voelde mijn innerlijke worsteling. Trots stelde hij vast dat allen die op vakantie in Griekenland getrouwd waren, nu allemaal nog gelukkig getrouwd zijn. De anderen, die uit echte liefde (meestal met een Nederlandse vrouw) zijn getrouwd, zijn meestal gescheiden. Uit liefde trouwen, vertelde mijn vriend, is ook niet alles. Hij was ervan overtuigd dat het verstandshuwelijk de beste garantie op succes is.

AanZet, juni 1993

 

Vertaalbureau
Vertaalbureau voor Grieks