Griekenland Digitaal
Grieken(land) Digitaal

 

HOME

 GRIEKSE KEUKEN

CURSIEFJES

 

digitaal1.gif (4135 bytes)
cursiefjes.gif (2128 bytes)

LEREN

Aan mijn arbeidsverleden in het bedrijfsleven denk ik met gemengde gevoelens terug. Het was najaar 1968. Ik werkte pas een paar weken bij Philips in Hilversum. Een grote kamer met werktafels in het rond langs de muren. We waren met zijn achten: twee Grieken, een Molukker, twee Turken, twee Nederlanders en onze oude baas: een Nederlandse voorman. Deze was bijna 65 jaar en zou binnenkort met pensioen gaan.

We zaten naast elkaar, soms door elkaar: de Grieken, de Turken en de andere allochtonen en autochtonen. Het werk was makkelijk en de sfeer ontspannen. In de grote kantine, tussen de middag, gingen we per nationaliteit in groepjes zitten. Het leek of we opgesteld waren naar de geografische ordening van de Middellandse zee. En dat was ook erg normaal.

De oude baas vroeg bijna iedere dag belangstellend hoe het ging. Die dag zei ik tegen hem dat ik niet tevreden was. "Wat wil je, mijn jongen", zei hij. "Ik vind het werk stom", zei ik. Hij keek me zorgzaam aan en zei: "Wil je dan gaan leren?" Ik kende de dubbele betekenis van leren niet. Ik snapte niet wat hij bedoelde. "Wat leren", reageerde ik geirriteerd, "ik hoef mijn werk niet te leren, ik kan dat wel". Ik wees met mijn vinger naar de kamers op de eerste verdieping waar het hooggeschoolde personeel werkte. "Ik wil daar werken", zei ik. Hij begreep het. "Maar dan moet je leren, mijn jongen", reageerde hij. Ik begreep het.

Na de middagpauze kwam hij naar me toe. Ik moest hem volgen. We werden van de ene kamer naar de andere gestuurd. Bij de studieafdeling zei hij tegen de man achter het bureau, wijzend naar mij: "De jongen wil leren."

Een paar jaar later, toen ik in een kamer op de eerste verdieping werkte en verantwoordelijk was voor de testmethoden van mijn vroegere afdeling, was het voor de nieuwe baas daar even wennen. Er werkten weinig buitenlanders op de eerste verdieping.

AanZet, april 1990

 

Vertaalbureau
Vertaalbureau voor Grieks